Zdrav život

dr. Nina Rajčić
Piše:
Prim. dr. Nina Rajčić

Šta predstavlja zdrav život?

Koliko često u svom okruženju čujete pojam “Zdrav život”. Razgovarate sa prijateljima, čitate dnevnu štampu i magazine, gledate televiziju – svi Vam savjetuju da živite zdravim životom. Kako vi zamišljate zdrav život i da li ga tako živite?

Definicija kaže: zdravlje je tjelesno i duševno blagostanje. Ono se dobija rođenjem i čuva se sve do kraja života. Da li je za vas zdrav život samo onda kada vas ništa ne boli ili onda kada se dobro osjećate?

Danas živimo brže nego ikada. Okruženi smo djelimično narušenom prirodom, savremenom tehnologijom I elektromagnetnim smogom, zagađenim vazduhom, vodom i hranom. Tu su I veće ili manje stresne situacije, konstantna neispavanost te čest osjećaj umora.

Pokušavamo živjeti petnaest mjeseci godišnje umjesto dvanaest a naš organizam ne može da se tako brzo adaptira na sve što ga okružuje te počinje da se brani. Tada se javlja: glavobolja, kašalj, bol u mišićima, povišen pritisak, nesanica, depresija, lupanje srca, preznojavanje…

Kako živjeti zdravo?

Prije svega, za Zdrav život je potrebna energija. Fizička energija se dobija unošenjem hrane, a mentalnu i emotivnu energiju ostvarujemo u kontaktu sa ljudima. Sve tri energije su podjednako važne i uzajamno povezane.

Unošenjem hranjivih materija, vode, kiseonika i svjetlosti u ćelije svih naših organa, odvijaju se mnogobrojni metabolički procesi, prerade i razgradnje. Tako dobijamo energiju, neophodnu toplotu, gradivne materije ali I otpadne produkte koji nisu uvijek u ravnoteži sa nama.

Ukoliko se oni samo stvaraju a mi im se pritom ne suprotstavljamo, dolazi do pojave grešaka, oštećenja ćelija i DNK molekula, razvoja bolesti i ubrzanog starenja.

Šta se dešava u organizmu?

Kiseonik koji udišemo vezuje se za hemoglobin i tako se raznosi do svake naše ćelije. Tada reaguje sa glukozom stvarajući jednim dijelom toplotu i energiju a dijelom otpadne produkte koje nazivamo Slobodni radikali. Smatra se das u neminovni i neophodni u dozvoljenim količinama. Oni regulišu normalnu funkciju ćelije, djeluju baktericidno, utiču na prenos poruka nervnog sistema, djeluju na promjer prvnih sudova ali u povećanom broju mogu biti štetni, mogu oslabiti mnoge procese pa čak ih i prekinuti.

Za borbu protiv slobodnih radikala i promjena koje sa njima nastaju, koristimo aktivne materije koje se nalaze u hrani koju svakodnevno konzumiramo kao i biološki aktivne supstance koje su produkt našeg organizma. Njima ćemo napraviti čišćenje, nadoknaditi ono što nam nedostaje, smanjiti kiselost unutarnje sredine kako bi se izbjegli zapaljivi procesi i procesi degeneracije kao i ubrzano starenje.

Može li se narušeno zdravlje popraviti?

Prema statističkim podacima, zdravlje je sve teže sačuvati a još je teže narušeno zdravlje povratiti komercijalnim načinom ishrane i života. Za njegovu dopunu i nadoknadu neophodni su dodaci ishrani. U pitanju su koncentrati aktivnih supstanci koje ne moženo u dovoljnim količinama unijeti putem hrane. Oni se aktiviraju u organizmu, smanjunju stvaranje slobodnih radikala te pospješuju vezivanje i neutralizaciju slobodnih radikala te na taj način usporavaju ili zaustavljaju oštećenja i prekid funkcije ćelija.

Narušenu ravnotežu i pH vrijednost tečnosti i tkiva te povećanu aktivnost prisutnih bakterija, virusa i gljiva može popraviti samo zdrav i budan imuni system. Normalizacijom i poboljšanjem funkcije ćelija, a samim tim i vezivnog tkiva, popravlja se i cirkulacija, metabolizam mast ii šećera, bolji je prenos nervnih impulsa te hormonski balans.

GE132 pomoći će vam očuvati zdravlje

Dodatak prehrani GE132 u sebi sadrži šest potpuno prirodnih, aktivnih supstanci koje podržvaju i aktiviraju jedna drugu. Podstiču niz pravilnih procesa za očuvanje postojećeg zdravlja, obnovu narušenog i to savladavajući bolest te umanjujući tegobe njom izazvane.

Nemojte tražiti krivca za vaše naručeno zdravlje. Za stanje svog organizma odgovorni ste samo vi. Krivicu potražite u svojim navikama, načinu života te ne osluškivanju potreba i reakcija vašeg tijela. Mislite na vrijeme!