Vakcinacija djece

Stručni konsultant:
Dr. Enisa Mulalić

Trenutno je aktuelna tema vakcinacije odraslih, međutim ne trebamo zanemariti dobrobit vakcinacije najmlađih – djece. Dr. Enisu Mulalić, specijalistu pedijatra, pitamo šta roditelji trebaju znati vezano za vakcinaciju i zašto je bitna u iskorijenjivanju i sprječavanju bolesti kod djece?

Vakcinacija je postupak kojim se postiže otpornost (imunost) prema određenim zaraznim bolestima stvaranjem u organizmu specifičnih antitijela. To je najefikasniji način spriječavanja određene zarazne bolesti, kako pojedinca, tako i ukupne populacije

Mnoge teške zarazne bolesti koje su u prošlosti odnosile milione dječijih života, danas  gotovo i ne viđamo zahvaljujući vakcinaciji.

Roditelji mogu pomoći kod nespecifičnog imuniteta kod djece. Jedan od načina je i upotreba dodataka prehrani kao što je GE kids.

Jačanje nespecifičnog imuniteta koji predstavlja genetski potencijal, postiže se zdravim načinom života, zdravom prehranom, te davanjem dodatka prehrani kao što je GE kids koji ima povoljan učinak na odbranu organizma od različitih patogenih mikroorganizama.