Sedmica svjesnosti o mozgu 13.-19. mart

Koliko puta dnevno ili čak sedmično razmišljate o svom mozgu? Vjerovatno ne mnogo, zar ne? Šta je sa efektima na mozak onoga što jedete, pijete, čitate, vidite? Nije li ironično da mozak ne razmišlja o sebi onoliko koliko bi trebao, jer se često kaže da je to najvažniji organ.

Mozak je sastavljen od milijardi neurona (ili nervnih ćelija) koji komuniciraju u trilijunima veza zvanih sinapse, što ga čini jednim od najsloženijih i najfascinantnijih organa u tijelu. Održavanje vašeg mozga zdravim i aktivnim je od vitalnog značaja, a evo nekoliko zanimljivih činjenica o njemu:

  • 60% ljudskog mozga čine masnoće. Ne samo da je to „najmasniji“ organ, nego sve te masne kiseline su ključne za noramlno funkcionisanje mozga. 
  • Mozak nije u potpunosti formiran do 25. godine. Razvoj mozga počinje od zadnjeg dijela mozga i ide prema naprijed. Stoga su prednji režnjevi, koji kontroliraju planiranje i razmišljanje, posljednji koji jačaju i strukturiraju veze. 
  • Kapacitet pohrane vašeg mozga smatra se praktično neograničenim. Istraživanja pokazuju da se ljudski mozak sastoji od oko 86 milijardi neurona. Svaki neuron formira veze s drugim neuronima, što može dodati do 1 kvadrilion (1.000 triliona) veza. Vremenom se ovi neuroni mogu kombinovati, povećavajući kapacitet skladištenja. Međutim, kod Alchajmerove bolesti, na primjer, mnogi neuroni se mogu oštetiti i prestati raditi, posebno utičući na pamćenje.
  • Komad moždanog tkiva veličine zrna pijeska sadrži 100.000 neurona i milijardu sinapsi. Međutim, oštećenje neurona može imati veliki utjecaj. Za vrijeme moždanog udara, na primjer, krv nije u stanju da dovede kiseonik do mozga. Kao rezultat toga, moždane stanice mogu umrijeti, a sposobnosti u tom području mozga mogu biti izgubljene. Slično, Parkinsonova bolest se javlja kada ćelije dijela vašeg mozga koji se zove supstancija nigra počnu umirati.
  • Ljudski mozak može proizvesti oko 23 vata snage (dovoljno za napajanje sijalice). Sva ta snaga zahtijeva prijeko potreban odmor. Adekvatan san pomaže u održavanju puteva u vašem mozgu. Osim toga, nedostatak sna može povećati nakupljanje proteina u vašem mozgu koji je povezan s Alchajmerovom bolešću.

Mozak ima veoma važan. Zbog toga ga posebno moramo paziti.

Određeni vitamini igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja mozga. Pravi vitamini mogu poboljšati kognitivne funkcije, zaštititi mozak, pomoći u sprječavanju gubitka pamćenja, poboljšati krvni tlak i smanjiti rizik od moždanog udara i srčanih bolesti.

U konačnici, hrana je vaš najbolji izvor vitamina, a sve ono što nedostaje, važno je nadoknaditi kroz suplemente kao što su GE132 i GE132+natural, koji će redovnim uzimanjem zaštititi zdravlje mozga.