Azra Kabil Medić
Piše:
Prim. dr. Azra Kabil Medić

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Bosna i Hercegovina je po broju gojaznih osoba na drugom mjestu u Europi, a na šestom u svijetu. Ova epidemija debljine posljedica je loše ishrane, a kao rezultat ima sve veću pojavu metaboličkog sindroma (povišeni šećer u krvi i/ili inzulinska rezistencija, povišeni krvni tlak, poremećene masnoće u krvi i debljina u području trbuha), srčano-žilnih bolesti i mnogih vrsta raka. Jasno je da je tu nešto očito jako, jako pogrešno!

Sve veća konzumacija industrijski prerađene hrane bez hranjivih vrijednosti, uzimanje hrane pune raznih toksina, mitovi, zablude i neistinite tvrdnje o tome šta je zdravo, a šta nezdravo, dovele su do situacije da oko 65%, odnosno skoro dvije trećine stanovnika imaju problem sa viškom kilograma, od kojih većina ima ozbiljne zdravstvene probleme. Ide li stanovništvo BiH u epidemiju masovnih oboljenja i kako sačuvati zdravu naciju, pitali smo stručnjaka za ishranu, autora popularne knjige “Dijetetska ishrana dijabetičara”, Prim. dr Azru Kabil Medić, spec. internistu-dijabetologa.

Gdje su uzroci epidemije gojaznosti i bolesti?

Prema predviđanjima WHO u sljedećih nekoliko godina broj gojaznih i oboljelih u BiH će značajno rasti, s obzirom na sve veću konzumaciju industrijski prerađene hrane, a time će porasti i broj oboljelih. Kako Vi komenitate taj trend?

Siromašne zemlje poput BiH su odlično tržište za prodaju jeftine umjetne “hrane” koja dovodi do brojnih oboljenja, te epidemije gojaznosti. Hrana na našem tržištu bogata je toksičnim tvarima koje mogu nastati u uobičajenim procesima proizvodnje kao što su termička obrada hrane, fermentacija, salamurenje, obrada vode za piće i sl.

Primjer je kancerogeni akrilamid, često prisutan u čipsu, prženom i pečenom krompiru, kruhu, žitaricama, kafi itd. Kao posljedica nastaju poremećaji u organizmu koji imaju različite simptome, a najčešći je masovna gojaznost.

Ljekari uglavnom mogu pomoći liječenju simptoma bolesti, ali ne i za prevazilaženje temeljnog uzroka – neravnoteže koja dovodi do bolesnog stanja jer pacijenti i dalje nastavljaju sa lošim navikama“, kazala je Prim. dr Medić i dodala:

Osim toga, najčešće se javljaju toksični molekuli kiseonika, koji oštećuju svaki dio tijela, poznati su pod nazivom slobodni radikali. Oni reagiraju u dodiru sa važnim ćelijskim komponentama, uključujući DNA, masti i proteine – što ima za rezultat ćelijsko oštećenje. Samo jedan slobodan radikal može da pokrene brojne, veoma štetne reakcije (razgradnju ćelijske membrane, prekid važnih procesa u tijelu, pucanje genetskog koda i formiranje mutiranih ćelija)“.

Može li se tijelo odbraniti od toksina loše hrane?

Odmah se nameće pitanje, kako da se odbranimo od toksina?

Ljudsko je tijelo opremljeno detoksikacijskim sustavom. Ovaj je sustav čistač tijela sa sjedištem u jetri i odjeljenjima u svim stanicama tijela. Vrlo je kompleksan i iznimno učinkovit: sve otrovne tvari koje ulaze u tijelo ili koje su proizvedene kao nusproizvod našeg vlastitog metabolizma neutraliziraju se i uklanjaju u roku nekoliko minuta, ali pod dva uvjeta: ovaj sistem treba pravilno hraniti i ne preoterećivati s radom.

Ako ne hranimo naš detoksifikacijski sistem na pravi način on neće funkcionirati kako treba i tijelo će početi nakupljati toksine. Velika izloženost umjetnim kemikalijama, zračenju, cijepljenju i drugim štetnim utjecajima kojima smo bili izloženi i tijekom proteklog rata doveli su da je naš detoksifikacijski sustav preplavljen i onesposobljen, pa počinjemo vrlo brzo akumulirati različite toksine u tijelu što se manifestira bolestima – proizvodnja energije opada i dolazi do razvoja zdravstvenih problema“.

Kako spriječiti negativne utjecaje hrane?

Jedan od najčešćih razloga onesposobljavanja detoksifikacijskog sustava u BiH je pretjerano konzumiranje industrijskih prerađevina.

Živite li na žitaricama za doručak, zaslađenim napicima, standardnom kruhu, šećeru, biljnim uljima i prerađenim jelima, vi ne hranite svoj detoksifikacijski sustav već ga preopterećujete s radom.

Tako nastaje nagomilavanje toksina i slobodnih štetnih radikala koji narušavaju zdravlje, dovode do gojaznosti i ubrzavaju starenje. Oštećenja stanica izazvano toksinima i slobodnim radikalima naročito su značajna u razvoju kardiovaskularnih i malignih oboljenja koja su vodeći uzrok smrtnosti u našoj zemlji“, istakla je Prim. dr Medić.

Kako sačuvati zdravlje?

Ima li načina da se taj začarani krug prekine? Da li je rješenje uzimanje voća i povrća?

Da, donekle možemo ukoliko ih organski uzgajamo. Međutim, tablice prehrambenih vrijednosti voća, povrća i biljaka pokazuju da su ti plodovi puni nutrijenata, svih tih B vitamina, proteina i ulja.

Analizirajući razne biljke i plodove u laboratoriju one pokazuju sadržaj različitih hranjivih tvari. Ali nažalost tablice prehrambenih vrijednosti ne vrijede za ljudsko tijelo, zato što u laboratoriju za ekstrakciju hranjivih tvari iz biljaka koristimo razne metode i kemikalije koje u našem probavnom sistemu ne postoje!” odgovara Prim. dr Medić i nastavlja:

Rezultati kliničkih studija unazad tridesetak godina dokazali su vezu između povećanog unosa antioksidansa i manje smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Zbog toga su danas antioksidansi u središtu zanimanja i istraživanja upravo u prevenciji tih bolesti. Pročišćeno tijelo uvijek se bolje osjeća nego tijelo puno toksina“.

Spasonosna prevencija

Čak i najzdraviji od nas, uz dobro funkcionirajući detoksifikacijski sustav, povremeno trebaju periode detoksikacije. Koliko često i kada? Vaše će vam tijelo reći, sve što trebate učiniti je da ga osluškujete. Vrlo je važno pravilno hraniti naša tijela da bi održavali čistoću i smanjili toksičnost iznutra. I zato trebamo dodatke ishrani u obliku antioksidanasa.

Njihova glavna svrha je održavati naše tijelo čistim od toksina. Trenutno na tržištu imamo preparat GE132 kao jedan od najsnažnijih stimulatora detoksikacije organizma. Doista, GE132 je opremljen snažnim prirodnim detoksifikacijskim tvarima koje mogu ukloniti razne kemikalije, onečišćenja i druge toksine nakupljene u našem tijelu.

GE132 je naročito efikasan jer sadrži organske komponente koje nisu genetski modificirane. Kako GE132 djeluje? Glavni je mehanizam djelovanja stupanje u reakciju sa toksinima i slobodnim radikalima, oslabljujući ih i deaktivirajući. Taj proces može kompenzirati oslabljeni detoksifikasijski sustav i pomoći našem organizmu da se vrati u prirodni balans.

Prednost je u tome što preprat GE132 nije lijek već dodatak ishrani koji sam nema neželjena dejstva i potpuno je neškodljiv za organizam. On zapravo pomaže da se povrati kontakt sa unutarnjom inteligencijom vlastitog tijela.