Nina Rajčić
Piše:
prim. dr. Nina Rajčić

Pravilna ishrana

Hrana je gorivo koje pokreće ljudski organizam. Nephodna je za rast, razvoj, ishranu i dobro zdravlje. Pravilna ishrana znači da se hranimo primjereno spolu, starosti, dnevnim aktivnostima i zdravstvenom stanju.

Ubrzan način života nameće nam i odgovarajući stil života koji se itekako odražava i na način ishrane. Za proizvodnju hrane potroši se puno pesticida i lijekova, aditiva, boja i konzervansa. Tako pripremljena (iako nutritivno veoma vrijedna) pri konzumiranju može ugroziti imuni sistem.

U to povjerujemo tek onda kada tijelo počne da daje signale da mu nisu baš sve namirnice po volji i to ispoljavajući zabrinjavajuće simptome poput: glavobolje, migrene, vrtoglavice, kašlja, nadutosti i grčeva u stomaku, promjena na koži kao ekcem, svrab, dermatitis: umora, depresije, anksioznosti, gastrointestinalnih smetnji, kandidijaze, gojaznosti itd. Vi koristite propisanu terapiju ali vam ništa ne pomaže.

Naučna istraživanja i epidemiološke studije su potvrdile da se kod visokog procenta honičnih bolesnika (preko 70%) javljaju ovi problem i da je sve više onih hiperosjetljivih na hranu. Sve te reakcije poznate su i tretiraju se kao alergije i intolerancija na hranu.

Šta je intolerancija na hranu?

Intolerancija na hranu je hronična pojava koja se teže dijagnosticira od alergije, jer su simptomi često pomiješani. Ne spada u normalne fiziološke reakcije, svrstava se u ne alergijsku hipersenzitivnost, metaboličku reakciju.

Razlika između alergije i intolerancije na hranu je u tome da kod alergije imamo prejak imunološki odgovor organizma, uzrokovan interakcijom proteinske komponente iz hrane i imunosistema. Alergija se manifestuje u roku od deset minuta.

Kod intolerancije, reakcija zavisi od količine i kombinacije namirnica. Ta štetna reakcija na hranu, piće, aditive, boje, konzervanse, emulgatore ili sastojak nastaje kao uzrok nedostataka nekog specifičnog enzima (laktoza) koji je potreban za varenje ili kao reakcija na sastojak unijet hranom (histamin).

Intolerancija je više stečeni poremećaj nego genetski. Nastaje još dok smo u utrobi majke, razvija se tokom djetinjstva – dok sazrijevaju organi za varenje i dok se razvija imunitet.

Značaj i krivica Histamina

Unešeni Histamin iz hrane mora se razgraditi u tankom crijevu i inaktivirati kako ne bi ušao u krv i tu provocirao simptome slične alergijskim. Ako u crijevima nedostaje enzim koji razgrađuje histamine ili ga nema dovoljno, javljaju se simptomi koji se opisuju kao intolerancija na hranu.

Do reakcije intolerancije na hranu mogu dovesti: neki lijekovi koji sadrže salicilate, andol, lijekovi protiv bolova, antikoagulanti, neki kardiološki lijekovi; hrana: bogata histaminom, vino, pivo, proizvodi sa kvascem, plava riba, suhomesnati proizvodi, špinat, paradajz, sirće, kiselo povrće, sušeno voće, gljive, prelivi za salate, kečap, majoneza, jogurt. Tu je i hrana koja oslobađa histamine: čokolada, ananas, citrusno voće, banane, jaja, orašasti plodovi, mlijeko.

Sve to utiče na blokiranje metabolizma, onemogućivanje aerobnih procesa, usporeno stvaranje energije, hroničnog umora, nedostatak minerala, povećane kiselosti, velike količine slobodnih radikala i oštećenja ćelije, pojave grešaka i na kraju bolesti.

Da li ste se prepoznali?

Primjena dodataka ishrani, potpuno prirodnog preparata GE132 može biti od višestruke koristi. Ulaskom u digestivni trakt, aktivacijom sastojaka, obezbijedit ćemo veće prisustvo kiseonika i njegovo pravilno sagorijevanje sa što manjom produkcijom slobodnih radikala čime dodatno čuvamo kiseonik, spriječavamo stvaranje i agresiju slobodnih radikala, nesutrališemo ih. Pri tome, sastojci proizvoda ne gube aktivnost i ne postaju štetni za našu sredinu.

Prevazilaženje bolesti uz propisanu oficijelnu terapiju možete očekivati samo primjenom ovog dodatka prehrani. Uz sve što je napomenuto, GE132 utiče i na mikrocirkulaciju, adaptaciju i regeneraciju cijelog organizma.

Podijeli, isprintaj ili pošalji emailom!